Vus The English Center Reviews

55  •  Great

4 star
Since its inception in 1997, VUS - The English Center has continuously grown to become the leading English language training institution in Vietnam.
• 33 campuses situated at conveniently reachable locations throughout Ho Chi Minh City, Hanoi, Dong Nai, Binh Duong, and Vung Tau.
• over 2,000 qualified expatriate and Vietnamese teachers, and teaching assistants
• more than 900 professional school administrators and supporting staff members
• an average enrolment of 250,000 students per annum

Mình đã làm trợ giảng (teaching assistant) tại VUS được hơn một năm. Sau đây thì mình xin chia sẻ một số thông tin về VUS vì theo mình thì đây là một trung tâm tốt để làm công việc trợ giảng này. - Quy trình ứng tuyển: Đây là một vị trí không yêu cầu kinh nghiệm, thông tin chi tiết JD thì các bạn có thể lên trang web tuyển dụng của trung tâm để xem. Đầu tiên mình lên web điền thông tin và upload CV rồi chờ bên đó gọi, ngoài ra mình cũng nộp lên trụ sở chính của trung tâm nữa. Sau đó mình phải đợi tầm 1 tháng rưỡi thì có người gọi phỏng vấn. Buổi phỏng vấn này thì cũng chỉ kéo dài 20 - 30 phút, trong đó bạn sẽ được hỏi những câu hỏi về tình huống bằng tiếng Anh và deal lương bằng tiếng Việt. Theo mình thì so với các trung tâm khác thì vòng phỏng vấn khá là dễ thôi nên đừng lo quá nha. - Training: Sau khi phỏng vấn xong thì mình được mời đi training 2 lần tại trụ sở chính với HR với cơ sở mà bạn sắp tới sẽ phải làm (thường bên trung tâm sẽ cố gắng sắp xếp sao cho bạn có thể làm ở gần nhà bạn nhất) xong rồi vô làm luôn. - Quá trình làm việc: Sau khi training xong thì bạn sẽ được đăng ký lịch để làm nên rất tiện để sắp xếp giờ giấc. Chủ yếu là sẽ support giáo viên trong các buổi học với chăm sóc học viên và tỉ trỉ các vấn đề trong lớp học khác. Ngoài ra cũng sẽ làm việc với phụ huynh học sinh, cái này thì cũng tùy, có người hiền có người không. - Môi trường làm việc: Về đồng nghiệp thì mình nghĩ là tùy cơ sở, nhưng ở cơ sở mình làm thì đồng nghiệp khá là dễ thương, thân thiện, chị sếp của mình cũng hiền nữa. Cơ sở vật chất ở chỗ mình làm thì khá là đầy đủ, lớp học được trang bị nhiều trang thiết bị hiện đại. Lương ở bên này thì theo mình thấy thì cao hơn các trung tâm khác, ngoài ra thì sau một thời gian làm việc (tầm 1 năm) thì bạn cũng sẽ được tăng lương nữa (cái này thì mình thấy bên trung tâm nào cũng có). Bên cạnh đó thì ở đây hầu như không có công việc phát sinh thêm từ bên ngoài nào nên sau giờ làm mình không cần phải làm việc thêm. Theo mình thì thời điểm thích hợp nhất để các bạn vào làm việc ở đây là cuối năm 1 hoặc đầu năm 2, trước đó thì cũng nên tích cực làm đẹp CV để có cái nộp cho ban tuyển dụng. Nhìn chung thì mình không có điều gì phàn nàn ở đây cả và mình cũng rất thích công việc của mình. Cảm ơn các bạn vì đã đọc bài của mình.

1. Pros -Solid pay for standard of living -Kids and adults that will put a smile on your face every day. Can't stress enough how that in all the jobs you may have in your life few will have as direct and tangible benefits as this. -Overall good coworker environment. Local staff is kind and respectful and overall expat instructors are fairly competent and care about what they're doing -Pay is accurate, on time, and professional -Can quickly stand out if you get good reviews and are on time to class 2. Cons -Risk of burnout - you might not think that teaching only 20 hours a week for great pay would burn you out, but teen and kid classes can be exhausting. Kids will tire you out, teens will test your limits, and adults can be literally dead by the time class starts at 6:30 pm after their full work day. Teaching the same lesson again and again can get repetitive -VUS has a sort of "if it ain't broke..." Philosophy of teaching which can feel stifling to some -Toxic expats that don't get fired. You know the people that quit but never left? The people that stopped giving a damn about anything but still show up to do the bare minimum? These people are fairly rampant, and are highly toxic toward Vietnamese in specific or Asians in general, but for some reason remain employed because teachers are in high demand. It is just awful because for most students having a foreign teacher is an exorbitant expense and honor, and to see their hopes of a good class dashed in their faces is painful. -No advancement for foreigners. You might become head teacher of a campus, which looks good on a resume but actually does not grant any responsibility except to be the mouthpiece for local management. -For more experienced teachers that can build their own brand, VUS can quickly become redundant as they find other opportunities -Local / expat split. Instead of mingling and connecting the expats like to stay apart from the locals and the locals have learned to avoid the expats, as there is a fair amount of decision toward local professionalism within the expat community. It's a shame.